#អត្ថប្រយោជន៍របស់ផ្លែសំរង
MALVA NUT
*************************
ឈ្មោះវិទ្យាសាស្ត្រ Scaphium scaphigerum (Wall. exG.Don )
សំរង ជារុក្ខជាតិ ដើមធំៗ ដុះក្នុងព្រៃជ្រៅ នៃប្រទេសកម្ពុជា ដែលបច្ចុប្បន្ន កាន់តែហោច
ទៅៗ ដោយសារការកាប់បំផ្លាញព្រៃឈើ និង ប្រជាជនដែលទៅ ប្រមូលផ្លែសំរង កាប់រំលំ
ដោយ ខ្វះការពិចារណា ជាហេតុ ឲ្យផ្លែសំរង ដ៏ពេញនិយម កាន់តែខ្សត់ និង តម្លៃថ្លៃ ។
សំរង មានគុណសម្បត្តិ ដ៏ល្បីល្បាញ តាំង ពី យូរលង់ ជាពិសេស ប្រទេសចិនសម្រាប់ព្យាបាលជំងឺ និង ថែទាំសុខភាព រហូតបច្ចុប្បន្ន មានផលិតផលជាច្រើន យីហោ ផលិតជាថ្នាំគ្រាប់ , ជាភេសជ្ជៈ ,ជា សាច់សំរង ក្រៀម...ល។
ក្នុង ផ្លែសំរង គេរកឃើញ នូវ សារធាតុ Glucorine , Pentose , Bassorin ...ជាពិសេសគឺ កាកសរសៃ ( FIBER ) ដ៏ខ្ពស់ដែលជាហេតុ ឲ្យមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការសម្រក ទម្ងន់ បញ្ចុះ ខ្លាញ់ , ស្ករ បានយ៉ាង ប្រសើរ ដោយ សារ សាច់ ទន់ ដូចចាហួយ នៃ ផ្លែសំរង ជួយ បឺតសារធាតុ ខ្លាញ់ពីក្នុងខ្លួន បាន ។
- ជួយ ថែរក្សាអ្នកមានជម្ងឺ ហឺត , បំប៉ន សួត
-សាច់ទន់ រីក ពេលត្រូវទឹក នៃ ផ្លែសំរងផ្តល់ភាពត្រជាក់ បំបាត់រលាកភ្នែក ,ភ្នែកក្រហម
( យកសាច់សំរង ដាក់ ក្នុងស្បៃស្អាត ដាក់ ស្អំពីលើភ្នែក ) .
-បំបាត់ ពិស , ក្តៅ ក្អក , ក្អកស្ងួត , រមាស់ក , ឈឺកមិនមានសម្លេង
-អ្នកជំងឺ ក្តៅ សួត , រលាកពោះ វៀនធំ, ទល់លាមក , ឬសដូងបាត , គ្រួស ក្នុង តម្រងនោម
បំប៉នក្រលៀន ដែល និយមយ៉ាង ខ្លាំង នៅ ប្រទេសចិន ។
MALVA NUT
*************************
ឈ្មោះវិទ្យាសាស្ត្រ Scaphium scaphigerum (Wall. exG.Don )
សំរង ជារុក្ខជាតិ ដើមធំៗ ដុះក្នុងព្រៃជ្រៅ នៃប្រទេសកម្ពុជា ដែលបច្ចុប្បន្ន កាន់តែហោច
ទៅៗ ដោយសារការកាប់បំផ្លាញព្រៃឈើ និង ប្រជាជនដែលទៅ ប្រមូលផ្លែសំរង កាប់រំលំ
ដោយ ខ្វះការពិចារណា ជាហេតុ ឲ្យផ្លែសំរង ដ៏ពេញនិយម កាន់តែខ្សត់ និង តម្លៃថ្លៃ ។
សំរង មានគុណសម្បត្តិ ដ៏ល្បីល្បាញ តាំង ពី យូរលង់ ជាពិសេស ប្រទេសចិនសម្រាប់ព្យាបាលជំងឺ និង ថែទាំសុខភាព រហូតបច្ចុប្បន្ន មានផលិតផលជាច្រើន យីហោ ផលិតជាថ្នាំគ្រាប់ , ជាភេសជ្ជៈ ,ជា សាច់សំរង ក្រៀម...ល។
ក្នុង ផ្លែសំរង គេរកឃើញ នូវ សារធាតុ Glucorine , Pentose , Bassorin ...ជាពិសេសគឺ កាកសរសៃ ( FIBER ) ដ៏ខ្ពស់ដែលជាហេតុ ឲ្យមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការសម្រក ទម្ងន់ បញ្ចុះ ខ្លាញ់ , ស្ករ បានយ៉ាង ប្រសើរ ដោយ សារ សាច់ ទន់ ដូចចាហួយ នៃ ផ្លែសំរង ជួយ បឺតសារធាតុ ខ្លាញ់ពីក្នុងខ្លួន បាន ។
- ជួយ ថែរក្សាអ្នកមានជម្ងឺ ហឺត , បំប៉ន សួត
-សាច់ទន់ រីក ពេលត្រូវទឹក នៃ ផ្លែសំរងផ្តល់ភាពត្រជាក់ បំបាត់រលាកភ្នែក ,ភ្នែកក្រហម
( យកសាច់សំរង ដាក់ ក្នុងស្បៃស្អាត ដាក់ ស្អំពីលើភ្នែក ) .
-បំបាត់ ពិស , ក្តៅ ក្អក , ក្អកស្ងួត , រមាស់ក , ឈឺកមិនមានសម្លេង
-អ្នកជំងឺ ក្តៅ សួត , រលាកពោះ វៀនធំ, ទល់លាមក , ឬសដូងបាត , គ្រួស ក្នុង តម្រងនោម
បំប៉នក្រលៀន ដែល និយមយ៉ាង ខ្លាំង នៅ ប្រទេសចិន ។
#របៀបធ្វើទឹកសំរង
-ផ្លែសំរង ៣០ គ្រាប់ លាងទឹកឲ្យស្អាត រួចដាក់ត្រាំចោល ពី ៤ -៥ ម៉ោង
- ពេល សំរងរីក បេះយកសាច់ ដែលរីក ទន់ ដូចចាហួយ និង កៀបរើស យក
សរសៃ រឹងៗចេញ ឲ្យស្អាត ដាក់កន្ត្រង លាងទឹក ទាល់ថ្លា ទើប យកសាច់
សំរង ទៅ ដាក់ ក្នុងឆ្នាំង ដាក់ទឹកដាំ ទាល់តែតែសាច់ សំរង ឡើង ថ្លា ដាក់ស្ករចូល តាមចំណូល ។ អាចបរិភោគ ក្តៅ ៗ ឬ ត្រជាក់ ដាក់ទឹកកក ។
ពេលវេលា ញាុំ មានប្រសិទ្ធ ភាព គឺ :
-ម៉ោង ៣-៥ ព្រឹក ( បំប៉ន សួត )
-ម៉ោង ៥-៧ ( ជួយ ពោះវៀនធំ ឲ្យមានចលនា )
-ម៉ោង ៩-១១ ( បឺតជាតិ ខ្លាញ់ )
-ពេល រសៀលឡើងទៅ ជួយ ក្រលៀន
-មុនចូល ដំណេក ( ជួយ ក្នងការ បន្ទោរបង់ ) ៕
-ផ្លែសំរង ៣០ គ្រាប់ លាងទឹកឲ្យស្អាត រួចដាក់ត្រាំចោល ពី ៤ -៥ ម៉ោង
- ពេល សំរងរីក បេះយកសាច់ ដែលរីក ទន់ ដូចចាហួយ និង កៀបរើស យក
សរសៃ រឹងៗចេញ ឲ្យស្អាត ដាក់កន្ត្រង លាងទឹក ទាល់ថ្លា ទើប យកសាច់
សំរង ទៅ ដាក់ ក្នុងឆ្នាំង ដាក់ទឹកដាំ ទាល់តែតែសាច់ សំរង ឡើង ថ្លា ដាក់ស្ករចូល តាមចំណូល ។ អាចបរិភោគ ក្តៅ ៗ ឬ ត្រជាក់ ដាក់ទឹកកក ។
ពេលវេលា ញាុំ មានប្រសិទ្ធ ភាព គឺ :
-ម៉ោង ៣-៥ ព្រឹក ( បំប៉ន សួត )
-ម៉ោង ៥-៧ ( ជួយ ពោះវៀនធំ ឲ្យមានចលនា )
-ម៉ោង ៩-១១ ( បឺតជាតិ ខ្លាញ់ )
-ពេល រសៀលឡើងទៅ ជួយ ក្រលៀន
-មុនចូល ដំណេក ( ជួយ ក្នងការ បន្ទោរបង់ ) ៕
រៀបរៀង ដោយ ផ្កាយ និស្ស័យ ឯកសារ អះអាង
អាហារជាឱសថ
ចំណាំ÷ ផ្លែសំរង ជា
គ្រាប់រុក្ខជាតិ ដែលអាចយកមកធ្វើ ជា អាហារឬភេសជ្ជៈ
សម្រាប់ បរិភោគ មិនមែនជាឱសថព្យាបាលជំងឺ ទេ គ្រាន់តែមានគុណសម្បត្តិ ជួយថែរក្សា ជំងឺ និង ជាអាហារបំប៉ន ( Supplement ) ។
សម្រាប់ បរិភោគ មិនមែនជាឱសថព្យាបាលជំងឺ ទេ គ្រាន់តែមានគុណសម្បត្តិ ជួយថែរក្សា ជំងឺ និង ជាអាហារបំប៉ន ( Supplement ) ។
ប្រភព៖ Facebook
Comments
Post a Comment
Type what are you thinking here?